Hoe het begon…

 

Druivenstokken in Nederland? Om wijn van te maken? Laat u verrassen, het gebeurt al op verschillende plekken in ons land. Ook in Zeist!

De oude moestuin (foto KLM Aerocarto)

Op een van de oude landgoederen van de Stichtse Lustwarande, waar ooit een moestuin liefdevol werd onderhouden, lag in de  winter van 2011/2012 nog een omgespit stuk aarde verrijkt met kalk, magnesium en mineralen. Nu, ruim 10 jaar later, staat er een wijngaard met tweeduizend stokken. Hier werken vrijwilligers samen met professionals om prachtige druiven te oogsten…
De wijnstokken die wij hebben aangeplant zijn de druivenrassen Johanniter en Souvignier Gris.

Rotary & Utrechts Landschap

Wijngaard Hoog Beek en Royen is het resultaat van de ontmoeting van twee ambities. Leden van  de Rotary Club Zeist hadden al langer de behoefte aan een meerjarenproject om geld in te zamelen voor goede doelen in de directe omgeving. En bij Het Utrechts Landschap waren plannen in wording voor de herinrichting van het gebied rondom het landgoed Hoog Beek en Royen. De stichting wilde iets doen met de Engelse landschapstuin en de terreinen er omheen, waaronder de voormalige moestuin.

Een sociale functie

De functie van Wijngaard Hoog Beek en Royen gaat verder dan alleen druiventeelt. We zijn er in geslaagd de wijngaard een belangrijke sociale functie te geven. We zien dat in de vorm van een forse groep vrijwilligers die actief zijn bij het onderhoud en de oogst van de druiven. Ook ontvangen we regelmatig diverse groepen voor een bezoek aan de wijngaard. Het educatieve element komt dan aan de orde via de presentatie van de cultuurhistorische betekenis van het landgoed.

Bezoek de wijngaard!

 Wij zijn warm geworden van dit project! U ook? We verwelkomen u graag! U kunt zich hier aanmelden.

Na de eerste aanleg