Doelstelling

Oorsprong en doel

De wijngaard is een project van Rotary Zeist in samenwerking met Het Utrechts Landschap. Het project omvat de aanleg en het beheer van een biologische wijngaard in de oude ommuurde moestuin van buitenplaats Hoog Beek & Royen in Zeist. Hoog Beek & Royen is een gemeentelijk monument.

Doelstellingen:

  1. Behoud van de historische moestuin en de ommuring ervan op het landgoed Hoog Beek & Royen. Dan is reeds gebeurd door moestuin en ommuring om te vormen tot een stadswijngaard.
  2. Een zo breed mogelijke groep mensen uit Zeist en de Utrechtse Heuvelrug verbinden met de wijngaard en zijn directe omgeving, de buitenplaats Hoog Beek & Royen en het omliggende bos.
  3. Op actieve en educatieve wijze vorm geven aan de relatie tussen de bewoners, hun natuur en cultuur. Actief doen we dat door een grote groep vrijwilligers te betrekken bij de opzet en het onderhoud van de wijngaard. Het educatieve doel willen we bereiken met het geven en krijgen van voorlichting en kennis aan belangstellende groepen over de natuur en cultuur in het gebied.
  4. Met de opbrengst van de wijngaard zullen in principe de bovenstaande doelen verder worden uitgebouwd. Bij een substantiële meeropbrengst worden lokale, maatschappelijke projecten gefinancierd.

Vragen, vrienden & vrijwilligers

Hoe kweek je een wijndruif? Wat voor soort moet je kiezen? Welke onderstam is het beste? En, niet onbelangrijk, hoe zal de wijn smaken? Hoe gaat het planten, verzorgen en snoeien van een jonge wijnstok in z’n werk?

Om al deze vragen te beantwoorden, werken we samen met professionals: biologen, wijnbouwers enzovoorts. En… we hebben een grote groep vrijwilligers die bijna wekelijks in de wijngaard aan het werk is.

Iedere vrijdag en zaterdag wordt er tussen 9.00 en 13.00 uur gewerkt. In de wintermaanden vanaf 10.00 uur.

Kijk ook eens in onze rubriek Nieuws.

Voor een kopie van de brochure: klik hier