Instructies

 

1. Werkzaamheden composthoop – april 2023

De middelste composthoop kan worden gezeefd. De zeef en het frame met rollers liggen op het zoldertje. Er staat ook een tafelframe, waarop de zeef kan worden geplaatst. Onder de zeef kan een kruiwagen worden geplaatst. De compost uit het middelste vak kan worden gezeefd door de zeef te draaien

De gezeefde compost kan direct worden verdeeld over de zwartstroken. Er kunnen hiervoor  emmers worden gebruikt of anders gewoon de handen.

Wat er in de zeef achterblijft kan in kuipen bewaard worden en dient als startmateriaal voor de nieuwe opzet van de composthoop.

Nadat de gezeefde compost verwerkt is wordt er weer een nieuwe composthoop opgezet door de vakken aan de buitenkant gelijkmatig in het middelste vak goed te mengen samen met het restmateriaal in de kuipen.

Zo verkrijgt men een ideale verhouding voor de verdere vertering met als einddoel compost, wat we het “zwarte goud” noemen.

2. Buigen van leggers

Na de snoei volgt het buigen van de leggers. Dat doen we alleen bij de Johanniter en de Souvignier Gris. Bij de Johanniter buigen we de legger naar één kant, bij de Souvignier Gris buigen we de twee leggers aan weerszijden van de stam. Bij de muurdruiven liggen de leggers al horizontaal op de draden dus daar is buigen niet nodig. 

Buigen van leggers doe je het liefst bij temperaturen zo rond de 12 graden. Dan is de sapstroom in de druif op gang gekomen en is de legger wat flexibeler. Meestal is dit half maart het geval. Verder buigen we bij voorkeur na een regenbuitje. Zelfs bij langere droogte is het beter daarop te wachten. Vocht maakt de leggers namelijk wat minder stug waardoor je deze makkelijker kunt buigen.

Buigen van de leggers stap voor stap: 

Bij de Johanniter: buigen naar één kant

Stap 1De stift en legger onder de basisdraad.

Bij het buigen zijn de onderste twee draden betrokken. De onderste draad is de basisdraad, de tweede draad is de buigdraad. In het meest gunstige geval zit het groeibeginsel van een stok met de stift en de legger onder de basisdraad. 

Stap 2. Buig de legger tussen de basisdraad en de buigdraad door.

Dit doe je zo: pak met je ene hand het onderste deel van de legger en masseer dit heel voorzichtig zodat dit wat buigzamer wordt. Met de andere hand leid je de legger over de basisdraad en onder de buigdraad door. Pas op dat de legger niet breekt en je beginnende knoppen tijdens het buigen niet beschadigt! Soms heb je geluk en loopt de legger al tussen de basisdraad en de buigdraad. 

A picture containing grass, person, outdoor, petting

Description automatically generated

Figuur 1 Voorzichtig buigen over de buigdraad. Je kunt hier goed zien, 
dat de legger tussen de basisdraad en de buigdraad door loopt. 
De legger buig je terug over de buigdraad  en zet je daarna vast op de basisdraad.

Soms is het lastig om een legger tussen de draden naar voren of naar achteren te buigen, omdat een staander te dicht bij staat. In dat geval buig je de legger via de tegengestelde kant onder de buigdraad door. Daarna leid je de legger naar de goede richting. 

Stap 3. Leg de legger over de buigdraad terug zodat deze een boog vormt.

Je buigt de legger over de buigdraad naar basisdraad. Zorg er hierbij voor dat je  een zo mooi mogelijke boog vormt. Dat doen we omdat de  legger dan nauwelijks in contact komt met het metaal van de draden en je daarmee de kans op vorstschade verkleint. 

Bij sommige stokken zit het groeibeginsel vrij dichtbij of zelfs boven de basisdraad. Dat kan lastig zijn als je een legger wilt buigen. 

Stap 4. Maak het uiteinde van de legger vast op de basisdraad met een draadje.

A barbed wire fence

Description automatically generated with medium confidence

Figuur 2 De legger vastgezet op de basisdraad.

Bij de Souvignier Gris: buigen aan weerszijden van de stam. 

De buigtechniek is hetzelfde als bij de Johanniter. De leggers van de Souvignier Gris zijn stugger dan die van de Johanniter. Daarom moet je bij de Souvignier Gris nóg voorzichtiger zijn als je de legger heelhuids en in een mooie boog over de buigdraad wilt buigen. 

A picture containing grass, outdoor, fence

Description automatically generated

Figuur 3 De uiteinden van leggers van twee naast elkaar gelegen 
Souvignier Gris-wijnstokken naast elkaar vastgezet.