Groepen

Proeverij en rondleiding op Wijngaard Hoog Beek & Royen te Zeist

Minister Ank Bijlenveld van Defensie bezoekt Wijngaard Hoog Beek en Royen in Zeist na een belofte aan Duco Brongers

Wijngaard Hoog Beek en Royen is de eerste wijngaard op de Utrechtse Heuvelrug en is voortgekomen uit een samenwerking tussen RC Zeist en het Utrechts Landschap. Waar RC Zeist de wens had om een eigen wijn te gaan maken ten behoeve van ‘wijnacties’ wilde het Utrechts Landschap een aansprekend doel voor de oude moestuin achter het gelijknamige buiten.

In een kleine drie jaar tijd werd gezamenlijk een lokaal project ontwikkeld met een drieledige doelstelling: de oude moes- en broei-inrichting met ommuring uit 1830 in oude luister herstellen, zorgvuldig een lokale wijngaard opbouwen en met een brede groep van geïnteresseerde vrijwilligers de lokale identiteit en culturele geschiedenis van de Lustwarande levend houden.

Het project blijkt naadloos aan te sluiten bij duurzaamheidsideeën over stadslandbouw en de behoefte aan cultuur en producten van de lokale markt. De belangstelling blijkt uit de enthousiaste en kundige vrijwilligers, meer dan 500 bezoekers in het eerste jaar en diverse groepen van lokale politici, ambtenaren en bestuurders uit het hele land.

De druivenrassen Souvignier Gris en Johanniter worden biologisch gekweekt en de vinificatie wordt gedaan door ‘Neerlands Wijnmakerij’ in Bentelo. In 2014 werd bewust gekozen voor een eerste kleine oogst van 770 flessen. In 2017 heeft de oogst van 2016 een opbrengst van 2600 flessen prachtige witte wijn geleverd. Het eerste kistje werd op 15 mei 2015 onder veel belangstelling in ontvangst genomen door Burgemeester Koos Janssen.

De oogst van 2020 resulteerde in 2021 zelfs in meer dan 2500 flessen!

De wijngaard, achter Driebergseweg 1 te Zeist, heeft gelegenheid om groepen te ontvangen voor een proeverij van de eigen wijn en rondleidingen. Er zijn twee type rondleidingen mogelijk, één speciaal gericht op de druiventeelt en wijnbouw en de andere op de (cultuur)historische achtergrond van het terroir en het buiten.  Beide rondleidingen duren naar keuze 20-30 minuten.

Via het contactformulier kunt u nadere informatie verkrijgen.