Augustus 2023

Deze maand was een drukke maand. Ondanks dat veel vrijwilligers op vakantie waren zijn er veel nog hard bezig geweest op de wijngaard.
Diverse werkzaamheden stonden op het programma, zoals troshalvering bij de Johanniter. Deze wijnsoort heeft de neiging om hele vaste en dichte trossen te vormen. Om het regenwater beter af te laten vloeien om zo de schimmel botrytis minder kans te geven zijn aan het begin van de maand de zogenaamde ‘maïskolven’ gehalveerd. Tevens zijn bladeren weggehaald die al te lijden hadden van de valse meeldauw. Er is heel wat blad afgevoerd. Omdat de maand augustus redelijk nat was, nam de schimmeldruk toe tegen het eind van de maand en moesten bessen in de trossen van de Johanniter, die al aangetast waren door de botrytis, worden weggehaald. Deze klus moet tot aan de oogst regelmatig worden uitgevoerd. Zelfs bij de Souvignier Gris zien we ‘maïskolven ‘ hangen. Dat is voor het eerst!
Er is ook nog bladbemesting toegepast om het blad langer in conditie te houden, zodat er nog suiker bijkomt voor het rijp worden van de oogst. Op dit moment doen de vele duiven hun best om de gekleurde druiven op te peuzelen. Tijd om de blauwe netten op te hangen! Daar waar de vruchtbeperking klaar is hangen de netten en zijn ze goed dicht geglipt.
De kanten van de zwartstroken zijn hier en daar weer bijgesneden. We zijn heel benieuwd naar de oogst over een aantal weken