September 2020

De druiventrossen zijn nu ingepakt in de netten. Vogels en wespen worden nu zoveel mogelijk geweerd. De trossen van de muurdruiven zijn geoogst. Die waren heerlijk zoet!

De rijping van onze twee druivensoorten is ingezet, maar gaat langzaam. Uit metingen van suikers en zuren half september bleek dat voor beide druiven gold dat de zuren erg hoog waren en de suikers erg laag. Over de rijping maakte Sigrid zich dan ook grote zorgen. Daarbij kwam dat het blad van de Johanniter in een zodanige conditie is, dat fotosynthese nog maar beperkt mogelijk is. Het blad van de Johanniter is dunner en opener dan dat van de Souvignier Gris en verliest daardoor eerder vocht.

Wat voor beide druiven nodig is, is zon overdag en koude nachten. Eind september hebben die weersomstandigheden zich voorgedaan. Metingen een week later lieten dan ook een veel beter beeld zien: zuren gedaald en suikergehaltes behoorlijk verbeterd!  Maar we zijn er nog niet.

Ook heeft Sigrid de verschillen gemeten tussen de eerste trossen aan de uitlopers en de tweede trossen. Deze verschillen zijn vooralsnog niet groot. Maar mocht het verdere verloop van de rijping moeizaam verlopen, dan kan er besloten worden de tweede trossen aan uitlopers (deels) te verwijderen. Gevolg is natuurlijk minder opbrengst, maar dat zou wellicht resulteren in mooie wijnen! We gaan zien hoe de rijping vordert in de komende weken!

De druivenstokken moeten nu het werk doen. Voor de vrijwilligers zijn de werkzaamheden beperkt nu. Er is gewerkt aan het verbreden van de stroken waarin de wijnstokken staan met behulp van de machine van Wim Blom.  Dit verloopt goed, evenals het schoffelen dat nog steeds nodig is. Het onkruid is stevig! Ook moet er nu regelmatig blad worden weggehaald uit de netten.

Het flink stijgende aantal suzukiivliegjes heeft de aandacht. Caroline is heel druk met de wekelijkse metingen. Het is belangrijk om druivenbesjes die op de grond gevallen zijn, op te rapen en op te ruimen. Zo binden we de kat (de suzukii) niet op het spek!

De werkzaamheden worden echter wel minder én COVID19 is helaas weer hevig aan een opmars bezig. Daarom wordt in november en december de groepsgrootte per ochtend worden teruggebracht naar 6 personen, naast Sigrid en Gerrit.

Het wachten is op de oogst!

Marc, Nel en Sigrid