September 2019

Het uitdunnen is begonnen! De trossen die nog niet voldoende aan het kleuren zijn, worden weggeknipt, evenals groene schoudertjes (klein trosje bovenop de grote tros). Idealiter worden er per uitloper twee trossen bewaard.
De netten zijn weer gespannen om vogels tegen te houden. Het wachten is nu op de oogst. De bladeren die in de netten vallen worden weggehaald, perken worden geschoffeld en grasranden bijgehouden.
Ondertussen zijn de trossen bij de muur rijp genoeg om te eten en wat zijn ze lekker! Naast de Muscat Bleu staat er ook een Pinot Noir. Er was genoeg om vrijwilligers een zak met druiven mee te geven. Er is veel druivensap geproduceerd! Er is ook een witte muurdruif, de Palatina, die qua smaak niet onderdoet voor de blauwe.
Onze 2018 wijnen hebben bij de keuring van de lage landen (Nederland en België) 2 Winkeurzegels gescoord en bij AWC in Wenen 2 keer Seal of Approval (brons)! 
Met dank aan allen die daaraan meegewerkt hebben!
Eind van de maand is het zuurgehalte weer gemeten en de öchsler (gehalte aan zoet) van zowel de Johanniter en de Souvigner Gris. De Johanniter zal binnenkort geoogst gaan worden! Op de volledige rijping van de Souvigner Gris moeten we nog even wachten.
Op naar de eerste oogst!