Oktober 2020

De oogst van onze wijngaard wordt afgeleverd in Bentelo bij Neerlands Wijnmakerij

Begin oktober hebben we beide druivenrassen geoogst, de Johanniter op 16 oktober en de Souvignier Gris op 19 oktober. Met mooi weer hebben we op beide oogstdagen twee partijen gezonde druiven mogen plukken. Van de Johanniter hebben we 1579 kg geoogst en van de Souvignier Gris hebben we 1390 kg geoogst. De suikers zijn dit jaar bij beide druivenrassen iets lager dan in voorgaande jaren: 72 oechsle voor de Johanniter en 83 oechsle voor de Souvignier Gris.

Ook dit jaar kunnen we de gevolgen van de lange droogteperiodes goed zien. De Johanniter had moeite de droogte te boven te komen met zijn tere blad. Dit blad was al bijna verdwenen tijdens de oogst. Dit betekent dat de suikers niet meer zouden hebben kunnen toenemen als de druiven waren blijven hangen.

De Souvignier Gris is mooi gekleurd, proeft heel aromatisch. Nu is het aan de wijnmaker om er eruit te halen wat erin zit! Het is afwachten wat de eerste proefronde oplevert.

Vlak na de oogst is de wijngaard gesloten. Corona kwam te dicht bij!

De netten en kuipen zijn door een aantal mensen schoongemaakt en opgeruimd.

Gerrit en Sigrid hebben zich daarna bezig gehouden met het harken en opruimen van het afgevallen blad.

We beginnen weer met werken in januari onder de voorwaarde dat de beperkingen het toelaten. De snoeiperiode dient zich weer aan, terwijl de perken dringend onderhoud nodig hebben.

We hopen op een Corona-vrij 2021.

Nel en Sigrid