November/December 2022

De werkzaamheden bestaan nu vooral uit schoffelen en de zwartstroken worden weer bijgewerkt; altijd een hele klus! Druivenblad en afgevallen esdoornblad gaan naar de composthoop, waar een nieuwe hoop is opgestart! Het kastanje- en eikenblad worden afgevoerd. Dit blad is niet goed voor de compostering. Ook worden de kanten van de zwartstroken weer afgestoken en de grasklonten uitgeschud, zodat er nog wat aarde in de rijen overblijft na alle werkzaamheden.

Zodra de mengverhouding van blad met graspollen goed is loopt de temperatuur in de composthoop op zoals dat hoort.

De composthoop begint weer goed te groeien! Het zwarte goud is weer in de maak!

Er is een nieuw bier ontwikkeld door de Rotary club Op Seyst. Het bier heet Slotbier en is een bier in de categorie witbier. De schillen en pitten van de Souvignier Gris zijn dit jaar voor dit bier gebruikt evenals champagnegist. Het bier is dan ook een chambière. Vlak na Sinterklaas kwam het bier op de markt.

Vanaf 20 december gaat de wijngaard dicht.

De druivenstokken mogen verder verhouten en met een  wolletje op de knoppen zijn ze prima beschermd tegen de vorst. De werkzaamheden worden weer opgestart eind januari 2023.

Wij wensen eenieder hele fijne feestdagen toe en een heel goed en gezond 2023! Dat het maar weer een mooi wijnjaar moge worden.

Sigrid en Nel