November / December 2021

Nu de oogst binnen is en intussen door de gisting heen is, valt er aan de wijnstokken niet veel te doen in deze tijd, op het snoeien van wat lange uitlopers na.

Er is weer hard gewerkt om het blad bij elkaar te harken en naar de composthoop te brengen. Eikenblad en kastanje blad mogen niet op de composthoop, omdat het looizuur in deze bladeren de compostering  verstoord.

In de zwartstroken in de rijen van de Souvignier Gris is het blad blijven liggen. Op deze manier hopen we het onkruid wat te kunnen tegenhouden in het voorjaar. De zwartstroken van de Johanniter zijn verbreed. Een zware klus.

Begin december is de tijd voor de eerste proefronde. In verband met de nog steeds geldende beperkingen vanwege Corona werd ook dit jaar op de wijngaard – en niet in Bentelo – in klein comité geproefd:

De kleine groep proevers was blij verrast met het resultaat; geen geur- of smaakafwijkingen. Daarnaast viel de smaak op dit moment in goede aarde.

Met veel dank voor al het werk dat is verricht, wensen wij alle vrijwilligers hele fijne feestdagen toe en hopen iedereen weer te zien in het nieuwe jaar!

Sigrid en Nel