November 2019

De werkzaamheden in November bestonden voornamelijk uit het bij elkaar harken van de herfstbladeren en het vullen van de composthoop (ons ‘goud’ voor de perken in het voorjaar). Er kan nauwelijks nog iets bij, maar veel meer blad zal er tegen het einde van de maand niet meer bijkomen. De Johanniter had al vroeg bijna geen bladeren meer, terwijl de Souvignier gris nog lang redelijk veel blad had. Het composteerproces is begonnen, zoals aan de meetstok is te voelen.

Omdat de rest van de druivenstokken van de Souvigner Gris ook zullen worden uitgedund, heeft Sigrid de te verwijderen stokken getaped. De overige stokken krijgen zo mee ruimte voor de dubbele guyot-snoei. Zoals bij de oogst is gebleken biedt deze vorm van snoeien de stokken meer ruimte om te groeien, zodat ze niet in de vegetatieve groei komen, terwijl de trossen opener blijven. Schimmel (natte botrytis) slaat dan minder hard toe.

Het is natuurlijk jammer als alle verwijderde stokken van de wijngaard verdwijnen. Het idee is opgevat om meer rijen te maken en om de bestaande rijen te verlengen richting de muur. Het meten van de beschikbare ruimte leidde ertoe dat er vijf nieuwe rijen kunnen worden gemaakt en dat elke rij met een of twee stokken kan worden uitgebreid. Nog veel werk aan de winkel de komende weken.

Het gras is gemaaid, terwijl ook de graskanten weer zijn bijgewerkt, waar nodig. De metingen van de Suzukivlieg gaan ook gewoon door!