Na de droge maand April, werd de regen verwelkomd. Het betekende wel dat de werkzaamheden in de eerste dagen van mei gedeeltelijk in de regen moesten worden uitgevoerd. De regen was echter van korte duur. De rest van de maand was het weer heel droog.
Op een van de foto’s is er een geel vlak te zien. Daar hebben vroeger kippen gelopen. Ook is goed te zien dat de blaadjes het hardst groeien aan het eind van de legger. In de meeste gevallen worden de laatste uitloper straks bij het uitbreken verwijderd, omdat deze teveel kracht van de andere uitlopers wegneemt.
De werkzaamheden bestonden uit het schoonmaken van de rijen en het wieden van het onkruid, ook bij de muur. Tijdens het droge weer kan alleen zichtbaar onkruid worden weggehaald. Er mag dan niet worden geschoffeld, omdat de grond dicht moet blijven. Dan blijft de grond het koelst en vocht verdampt dan het minst. Ook zijn de stammen gepoetst, voornamelijk met de hand.
Daarnaast worden de graskanten gesneden en de hacksels uitgereden na het schoonmaken van de rijen. De draden worden doorlopend geschoond. Het clippen van de draden is ook gestart om de uitlopers te geleiden en vast te houden. Dit clippen heet in vakjargon ‘heften’.
Een geschatte 40% van de stokken heeft tijdens de ijsheiligen helaas flinke vorstschade opgelopen. De bladeren en uitlopers zijn vooral op heuphoogte aangetast. Het patroon van de aangetaste stokken laat zien dat er tijdens de nachtvorst een draaiwind is geweest. De schade gaat naar verwachting ten koste van de opbrengst in het najaar, omdat de nieuwe uitlopers later in bloei komen. Bij de Souvignier Gris waren enkele leggers nog niet gebogen. Die hebben minder schade.
De wijngaard staat er goed en mooi onderhouden bij. Er wordt hard gewerkt. De 100 verplaatste Souvignier Gris-stokken hebben met het droge weer al enkele keren water gehad. De haarwortels van deze stokken zijn nog niet voldoende ontwikkeld om op eigen kracht te overleven.