Maart 2021

In maart is er weer veel gebeurd door de inzet van een aantal vrijwilligers. Het buigen van de leggers van de Johanniter en de Souvignier Gris ging heel voorspoedig. De leggers waren heel gewillig.

Er is begonnen met het schonen van de draden, niet de leukste klus, maar wel nodig. De buigdraden worden weer gespannen en de steundraden opnieuw op maat gemaakt. Het gaat er allemaal weer mooi strak uitzien.

De hoognodige kalk is met een verspreider over de gehele wijngaard verspreid. Niet alleen de over de zwartstroken is op deze manier de kalk verspreid, maar gelijktijdig ook over het gras.

De stapel snoeiafval is gehakseld. Dat was weer een flinke klus. Het resultaat is weer een dikke stapel houtsnippers die uitgereden kan worden over de perken. Voorrang wordt nu allereerst gegeven aan de nieuwe perken van de Souvignier Gris.

Enkele vrijwilligers hebben zich ingezet voor het schoonmaken van de zwartstroken en het uitrijden van de houtsnippers.. Dat kost heel wat zweetdruppels!

Ook op mechanische wijze zijn de graskanten gesneden en met vereende krachten schoongemaakt. De vrijgekomen pollen worden eerst omgekeerd, zodat de grond kan drogen en uit de pollen kan worden geschud.

De oude bank in de hoek bij de muur is opgelapt. Tevens is het hout gezaagd en het houthok verplaatst en van een nieuw dak voorzien. Het ziet er piekfijn uit.

Een deel van de composthoop is onder handen genomen. De reeds opgetaste bladeren werden gemengd met het uitgeschudde groen uit de enorme berg naast de composthoop en een deel van de gehakselde houtsnippers. Compostering van dit deel kan nu aan de gang gaan.

Nel, Sigrid, Gerrit

(Foto’s hierna: Ilse Swank)