Juli 2021

De werkzaamheden nemen hard in aantal toe met het groeizame weer. Schoffelen en kanten steken zijn onmisbare activiteiten om de zwartstroken vrij van onkruid en voldoende breed te houden. Veel vrijwilligers zijn hiermee bezig geweest.

Er is gespoten met zwavel tegen meeldauw en valse meeldauw en met koper tegen botrytis (grijsrot). Het vochtige weer heeft echter wel voor een hoge schimmeldruk gezorgd. Veel bladeren zijn aangetast. Er is veel werk gaan zitten in het verwijderen van de meest aangetaste bladeren. Dit is nodig omdat de schimmel zich anders makkelijk uitbreidt over de rest van de bladeren en de beginnende trossen. Het spuiten is herhaald om uitbreiding van de schimmel te voorkomen.

De uitlopers van de Johanniter zijn boven de bovenste draad gesnoeid. Het afval is in korte stukjes geknipt en op de composthoop gestort. Twee delen snoeiafval en één deel compost zijn vermengd om de nieuwe composthoop een goede start te geven. De stok is weer in de hoop gestoken om de temperatuur te kunnen bewaken.

De uitlopers van de Souvignier Gris worden ook gesnoeid. De schimmeldruk is bij de Souvignier Gris veel lager, omdat de plant sterker is dan de Johanniter.

Bij de Johanniter zijn we halverwege de trosdunning en troshalvering. Tijdens de bloei heeft de Johanniter veel last gehad van de regenbuien waardoor er veel verrieselde trosjes hangen naast de welbekende compacte trossen. Om alles tegelijkertijd rijp te kunnen krijgen passen we bij de compacte trossen troshalvering  toe. Met de oogst zullen we zien of het op deze wijze werkt.
Begin deze maand heeft Bernd Kruyt een podcast voor de keuken van Utrecht op de wijngaard opgenomen. Om te luisteren, hier de link:

Podcast aflevering 13

Sigrid en Nel