Februri 2020

Februari is begonnen met het vervolg van de enkele guyotsnoei van de Johanniter. Er zijn een paar uitdagingen waar de snoei(st)ers rekening mee moeten houden. We hebben bij deze vorm van snoei een stift en een legger. De stift vormt de uitlopers waar volgend jaar een nieuwe stift en legger uit worden gekozen. Bovendien is het ideaal als de stift en de legger aan de noordoostkant van de stok zitten, bij de ligging van onze rijen.

Helaas houdt niet elke plant zich aan deze logica. Vaak kan er nog wel een stift worden gekozen uit de uitlopers van de oude stift. Niet altijd vormen de overblijvende uitlopers een goede legger ofwel zit de volgende uitloper veel te hoog. In dat geval wordt er een legger gekozen van de eerste goede uitloper van de oude legger.

Een andere uitdaging is het afknippen van de oude legger en stift voorbij de gekozen legger en stift. De snoeiplek moet niet te dicht op de gekozen legger en stift worden gekozen, omdat er ruimte moet zijn voor het indrogen van de resterende stammetjes. Bij dit indrogen wordt binnen in de stam een harde plek gevormd die een belemmering kan vormen voor de sapstroom van de nieuwe stift en legger. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

In een enkel uitzonderlijk geval is er niet goed mogelijk om zowel een stift als een legger te kiezen. In dat geval blijft er alleen een nieuwe legger over. De plant gaat dan in de herkansing voor volgend jaar.

Het snoeiwerk leidt tot een grote berg aan takken die weer gesnipperd gaan worden en weer verspreid worden onder de stokken.

De uitbreiding van de rijen Souvignier Gris vordert gestaag. Het plaatsen van de tussenliggende staanders is bijna klaar, waarna de draden kunnen worden verlengd en gespannen, de bemesting aangebracht en de stokken uitgestoken en overgeplaatst. Zo hebben we veel van de stokken, die anders weggegeven zouden worden, kunnen redden.

Aan het eind van de maand is de snoei  van de Johanniter en de Souvignier Gris klaar. De nieuwe stroken zijn klaar en alle palen zitten in de grond. De druivenstokken zijn herplant. Het ziet er allemaal strak en professioneel uit.
Deze maand is er geschoffeld, bemest en de stroken zijn weer strak gesneden. Het mesten gebeurt aan de hand van een lijst die aangeeft hoeveel mest er per rij gestrooid dient te worden. Het doel is om onder andere de Ph-waarde van de grond op peil te houden. Te zure grond kan geen voedingstoffen opnemen. Om het gehalte aan calcium, kalium, magnesium en sporenelementen op pijl te houden is er wederom gesteentemeel uit de Eifel gestrooid.De rijping van de wijn in Bentelo vordert. De Souvignier Gris is echter nog niet helemaal in balans. Het proeven wordt daarom ook nog even uitgesteld. Tijdens de tweede proefsessie gaat het om de assemblage: is het van toegevoegde waarde als we een klein percentage van b.v. Johanniter aan de Souvignier Gris toevoegen en andersom? Alleen de wijn van onze wijngaard wordt gebruikt.