Januari/Februari 2023

De Snoei

Op 20 januari zijn we weer gestart met de werkzaamheden. Natuurlijk is en blijft schoffelen en kanten steken belangrijk om mooie, brede en luchtige zwartstroken te houden, waarin de druiven goed kunnen groeien. De belangrijkste activiteit in deze maanden was de snoei. Het was echt teamwerk. Het snoeien vergde een kennersblik, terwijl de gesnoeide takken verzameld en afgevoerd moesten worden. De berg met snoeiafval groeide gestaag. Binnen kort kan er weer gehackseld worden met de machine van Arnoud. Ook is er een nieuwe ploeg snoeiers opgeleid.

Kalk strooien

Het kalk strooien is hard nodig om het mos te bestrijden en de bodem weer gereed te maken voor de opname van voedingsstoffen, o.a. met eigen compost. Met het strooiwagentje van Arnoud gaat het uitlopen van de kalk een stuk sneller en lichter. Ook de groenstroken krijgen hun portie kalk.

Houten palen zijn vervangen en de draden weer gespannen. Alles gereed om straks de ranken goed te kunnen buigen als het winterweer voorbij is.

Eind januari is de nieuwjaarsbijeenkomst geweest voor alle vrijwilligers. We hadden fantastisch weer en heerlijk eten, dat door Tanja en Ilse bereid was. De traditionele glühwein van Sigrid ging er ook weer heel goed in. Een geslaagde bijeenkomst voor ons allemaal!