Februari 2021

Februari stond in het teken van snoeien van de Souvignier Gris, de Johanniter en de muurdruiven. Gerrit en Sigrid waren begin deze maand al voorzichtig gestart met het snoeien van de Souvignier Gris en enkele van de Johanniterstokken. De Souvignier Gris bood veel uitdaging. Alleen een ervaren hand kon deze uitdaging aan. Later kwamen ook Marijke, Maaike en Nel helpen om de Johanniterstokken te snoeien.

Er is weer een hele grote berg snoei-afval geproduceerd. Binnenkort zal er weer gehackseld worden door Arnoud. Dan is er weer een voorraad hacksel om later te worden uitgereden over de zwartstroken.

Het snoeien is nu klaar! Wim Blom is inmiddels begonnen met snijden van rijen. Andre en Wim jr. zijn met schoonmaken van de rijen begonnen om de stroken weer mooi zwart te krijgen. Het onkruid is actief geweest evenals het oprukkende gras en mos.

Bas heeft de keukenvloer geschilderd en is begonnen aan het schonen van de draden. Cor en Anita zijn druk geweest met bladeren ruimen en steken en schonen van zwartstroken. Via onze sponsor Anton Is ondertussen aan het eind van de maand 2800 kg  kalk gearriveerd. Aan de uitrijmethode van de kalk wordt nog gewerkt.

Vanwege Corona is de wijngaard nog steeds gesloten voor bezoek. Incidenteel zijn vrijwilligers actief geweest met eigen werkzaamheden.

Werken op de wijngaard is mogelijk, maar alleen door vrijwilligers die zelfstandig aan de gang kunnen zonder veel uitleg en begeleiding.

Zodra versoepelingen het mogelijk maken zullen we weer een schema publiceren zodat kleine groepen vrijwilligers aan de slag kunnen net zoals vorig jaar.

Het idee is, dat de wijngaard pas weer volledig open gaat als de maatregelen worden opgeheven en als de vaccinaties grotendeels achter de rug zijn. Het is jammer, maar we zullen nog even moeten wachten voor we elkaar weer in groten getale kunnen zien en spreken.

Sigrid, Gerrit en Nel