December 2019

Nu het blad grotendeels is bijeengeharkt, kan de composthoop rustig z’n gang gaan. Het blad van de druivenstokken, de Catalpa en de esdoorn zijn heel goed voor de compost. De bladeren van de kastanje, de eik en de beuk mogen niet op de composthoop vanwege het hoge gehalte aan looizuur.

Het uitgraven van de grasstroken voor de nieuwe rijen Souvignier Gris is in volle gang. De steunpalen worden al ingegraven. Dit is een zwaar karwei vanwege de vele stenen die in de grond zitten. Op deze plek hebben vroeger muurtjes gestaan.

De stokken van de Souvignier Gris die zullen worden overgeplaatst, worden al in dubbele guyot gesnoeid. De stokken zullen worden overgeplaatst zodra de vakken klaar zijn. Het snoeiafval gaat weer naar de versnipperaar. De snippers worden gebruikt om de grond rul te maken.

Regelmatig is nu rijp te zien op de wijngaard. Dit is een prachtig gezicht. Dank aan Ilse voor alle mooie foto’s.

Op de laatste actieve dag van het jaar is de snoei van de over te plaatsen stokken afgerond. De plaggen gras die uit de nieuwe bedden zijn gehaald zijn voor een groot deel ontdaan van de aarde. Dat was een bijzondere klus. Op advies van Frans zijn de plaggen in de lucht gegooid, waarbij de aarde loskomt wanneer ze terugvallen op de grond. Een hilarische activiteit. De gaten voor de tussenliggende palen zijn gemaakt. Een heidens karwei, vanwege de vele stenen. De fotografe heeft op deze laatste dag geholpen om de stenen naar voren te kruien!

De wintervakantie kan beginnen, nadat we eerst nog van een heerlijke wijn hebben genoten!

Maar eerst werd de wijn in wording nog getest in Bentelo. Na 1,5 uur rijden kon het proefteam in Bentelo direct aanschuiven voor de proeverij. Zoals gebruikelijk werd eerst de Johanniter geproefd: geen geurafwijking, typisch Johanniter en nu kurkdroog (alle suiker is door de gisting omgezet in alcohol). Daarna werd de Souvignier Gris geproefd:
De gisting was nog niet volledig en dat was te proeven. De nog aanwezige suiker zorgde voor een aangenaam mondgevoel. Geur en kleur waren ook oké.
Beide wijnen mogen nu rusten in de vaten. Wat nog volgt is klaren, assemblage en in april de botteling. Laten we hopen dat het weer mooie wijnen worden!