Augustus 2021

Deze maand is het weghalen van de door valse meeldauw aangetaste bladeren en bessen nog even doorgegaan om de enorme schimmeldruk te verlagen. Het meeste werk omvat ook nu het schoffelen en kanten steken. Na elke regenbui schiet het onkruid weer snel op. 

We hebben trosdunning toegepast om zo twee druiventrossen per opgaande scheut over te houden zodat deze kunnen rijpen. Dit komt de kwaliteit ten goede. Door ook troshalvering bij de Johanniter toe te passen wordt de gewoonlijk compacte druif bij deze druivensoort gelijkmatiger rijp.

Halverwege de maand heeft de verslaggever van RTV Utrecht bij ons op de wijngaard in het programma „Aan Tafel“ een item gemaakt over het verloop van dit wijnjaar.

Het restant aan netten dat nog moest worden verlengd is nu ook aangepakt. Op twee zaterdagen zijn nieuwe stukken geknipt en aan bestaande stukken gezet, die vaak ook uit twee delen bestonden. Heel wat naden te naaien, dus. 

De muurdruiven zijn al ingepakt, omdat deze eerder rijp worden dan de Souvignier Gris en de Johanniter. De vogels waren al druk aan fourageren.

De bloemen tegen de muur staan er mooi bij.

Nel en Sigrid, met foto’s van Ilse

Verzorging van de tafeldruiven bij de muur
  • Netten om de bessen te beschermen tegen vogels